Arca (muzikant)

Arca (geboren op 30 april 1990 in Caracas als Alejandro Ghersi) is een Venezolaanse producent van elektronische muziek en DJ. Hij is het best bekend voor zijn samenwerking met Björk, Kanye West en FKA twijgen, maar in toenemende mate ook voor zijn solowerk.

Arca groeide eerst op in de VS, vervolgens in de hogere klasse Caracas als zoon van een bankbedrijf. Toen hij zeven was, begon hij piano te spelen. In zijn jeugd deed hij de eerste pogingen om IDM te produceren met de software Fruity Loops. Hij werd beïnvloed door R & B-artiesten zoals Nelly Furtado en Aaliyah, maar vooral door Nine Inch Nails en Aphex Twin. Op zijn 17e verhuisde hij naar New York om te studeren aan het Clive Davis Institute of Recorded Music, een instituut van de Tisch School of the Arts aan de New York University. In New York ontwikkelde hij een onafhankelijke muziekstijl, voelde in zijn homoseksualiteit de eerste aanvaarde en verbouwde connecties met het kunstenaarscollectief GHE2oGOTH1K, met zijn mede-oprichter, de modeontwerper Shayne Oliver, waarmee hij bevriend raakte. Sinds 2014 woont hij in Londen. Vaak werkt hij samen met zijn vriend en kamergenoot Jesse Kanda, die verantwoordelijk is voor het grafische ontwerp van zijn albums en veel van zijn muziekvideo’s. Kanda en hij hadden het online platform deviantArt ontmoet.

Arca beschrijft zijn muziek als opzettelijk omvangrijk en ontoegankelijk: ‘Ik wil niet dat mensen tijdens de eerste luisterbeurt zeggen:’ Oh ja, ik hou van dit nummer ‘. Ik wil dat je er steeds opnieuw naar luistert, tegen de 10e keer dat je er eindelijk in zit “”. Dat maakt ook de aantrekkingskracht van zijn muziek; Kanye West huurde hem in als producer voor zijn album Yeezus toen hij hem opzettelijk omvangrijke muziek stuurde. Op deze manier komt Arca’s zelfportret in de buurt van queer en postgender esthetiek, ook als hij speelt bij live uitvoeringen met genderidentiteiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *