DJ-Programm

Een DJ-programma is een muzieksoftware die het mixen op een pc vrijwel geheel nabootst door een diskjockey, meestal op draaitafels of cd-spelers en een mengpaneel. De grafische interface en het functionele bereik van de software zijn meestal gebaseerd op het live-karakter van de afmixing. In plaats van records of cd’s tijdens audiobestanden, vaak gebruikte MP3-bestanden. In de regel hebben de programma’s een visueel oppervlak met twee (of meer) gesymboliseerde playback-decks en verschillende bedieningselementen. Sommige programma’s hebben ook verschillende samplingopties en de integratie van verschillende effecten, waardoor de mogelijkheden voor de DJ aanzienlijk worden uitgebreid.

Sommige programma’s bieden de mogelijkheid om draaitafels of CD-spelers op de pc aan te sluiten, waarop een speciale plaat of cd met zogenaamde tijdcode wordt geplaatst. Hierdoor kan het audiobestand als een originele geluidsdrager worden behandeld. Door externe audio-interfaces aan te sluiten, kan de muziek ook worden gemengd met conventionele mengpanelen. Het programma fungeert dan als de enige bron voor muziekinvoer, de mixer als uitvoer. Met synchronisatie kunnen maximaal vier virtuele decks op vier kanalen op de mixer worden geplaatst. Verschillende programma’s bieden de mogelijkheid om externe MIDI-controllers op de pc aan te sluiten. Deze hebben zogenaamde jog-wielen, knoppen, bedieningselementen, displays en LED’s, zodat het programma DJ-gestuurde bediening heeft, wat nauwelijks mogelijk is met toetsenbord en muis. sleutels, Afhankelijk van de DJ-software kunnen controllers en displays aan elke functie van het DJ-programma worden toegewezen door individuele toewijzingen. Veel huidige DJ-controllers bevatten al een audio-interface, zodat de pc / notebook en DJ-controller al een complete DJ-set vormen.

Soms is de software verbonden met een database van bestandsbrowsers waar afspeellijsten kunnen worden gemaakt en beheerd. Sommige programma’s bieden bovendien de mogelijkheid om extern gemaakte afspeellijsten te importeren, bijvoorbeeld door de bibliotheek en afspeellijsten van iTunes te integreren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *