DJ

Een disc jockey, vaak afgekort als DJ, is een persoon die bestaande opgenomen muziek speelt voor een live publiek. De meest voorkomende typen DJ’s zijn radio-DJ, club DJ die optreedt in een nachtclub of een muziekfestival en turntablist die platenspelers, meestal draaitafels, gebruikt om geluiden op fonograafrecords te manipuleren. Oorspronkelijk noemde de “disc” in “disc jockey” grammofoonplaten, maar nu wordt “DJ” gebruikt als een allesomvattende term om iemand te beschrijven die opgenomen muziek van elke bron, inclusief cassettes, cd’s of digitale audiobestanden mengt op een CDJ of laptop.

De titel “DJ” wordt vaak gebruikt door dj’s voor hun echte namen of aangenomen pseudoniemen of toneelnamen. DJ’s gebruiken apparatuur die op zijn minst twee bronnen van opgenomen muziek tegelijkertijd kan spelen en deze met elkaar kunnen mixen om naadloze overgangen tussen opnames te maken en unieke mixen van liedjes te ontwikkelen. Vaak houdt dit in dat de beats van de muziekbronnen worden uitgelijnd zodat hun ritmes niet botsen wanneer ze samen worden gespeeld of om een ​​vloeiende overgang van het ene naar het andere nummer mogelijk te maken. DJ’s maken vaak gebruik van gespecialiseerde DJ-mixers, kleine audiomixers met crossfader- en cue-functies om te mixen of over te zetten van het ene naar het andere nummer.

Mixers worden ook gebruikt om vooraf naar bronnen van opgenomen muziek in koptelefoons te luisteren en aan te passen nummers aan te passen om te mixen met de momenteel afgespeelde muziek. DJ-software kan worden gebruikt met een DJ-controller om audiobestanden te mixen op een computer in plaats van een consolemenger. DJ’s kunnen ook een microfoon gebruiken om met het publiek te praten; effecteneenheden zoals reverb om geluidseffecten te creëren; en elektronische muziekinstrumenten zoals drummachines en synthesizers.

Oorspronkelijk noemde de “disc” in “disc jockey” grammofoonplaten, maar nu wordt “DJ” gebruikt als een allesomvattende term om iemand te beschrijven die opgenomen muziek van welke bron dan ook mengt, inclusief vinylplaten, cassettes, cd’s of digitale muziek. audiobestanden opgeslagen op USB-stick of laptop. DJ’s treden meestal op voor een live publiek in een nachtclub of dansclub of een tv, radio-uitzending publiek, of in de 2010s, een online radio publiek. DJ’s maken ook mixen, remixes en tracks die worden opgenomen voor latere verkoop en distributie. In hiphopmuziek kunnen dj’s beats creëren met percussiepauzes, baslijnen en andere muzikale inhoud die is bemonsterd uit reeds bestaande records. In hiphop gebruiken rappers en MC’s deze beats om over te rappen. DJ’s maken gebruik van apparatuur die tegelijkertijd ten minste twee bronnen voor opgenomen muziek kan afspelen en deze met elkaar kunnen mixen. Hierdoor kan de DJ naadloze overgangen tussen opnames maken en unieke mixen van nummers ontwikkelen. Vaak houdt dit in dat de beats van de muziekbronnen worden uitgelijnd, zodat hun ritmes niet botsen wanneer ze samen worden gespeeld, zodat er twee records tegelijk kunnen worden afgespeeld, of om de dj in staat te stellen een vloeiende overgang van het ene nummer naar het andere te maken.

Een belangrijk hulpmiddel voor DJ’s is de gespecialiseerde DJ-mixer, een kleine audiomixer met een crossfader- en cue-functies. Met de crossfader kan de DJ mixen of overgaan van de ene song naar de andere. Met de cue-knoppen of -schakelaars kan de DJ luisteren naar een bron van opgenomen muziek in een koptelefoon voordat deze wordt afgespeeld voor de live club of de kijkers. Door een voorbeeld van de muziek in hoofdtelefoons weer te geven, kan de DJ het volgende nummer kiezen dat ze willen spelen, de track naar de gewenste startlocatie sturen en de beats van de twee tracks uitlijnen in traditionele situaties waarin de automatische synchronisatietechnologie niet wordt gebruikt. Dit proces zorgt ervoor dat de geselecteerde song zich goed mengt met de muziek die momenteel wordt afgespeeld. DJ’s kunnen ook een microfoon gebruiken om met het publiek te praten; effecteneenheden zoals reverb om geluidseffecten te creëren; en elektronische muziekinstrumenten zoals drummachines en synthesizers.

De titel “DJ” wordt ook vaak gebruikt door DJ’s voor hun echte namen of aangenomen pseudoniemen of toneelnamen als een titel om hun beroep aan te duiden (bijv. DJ Jazzy Jeff, DJ Q-bert, DJ Shadow en DJ Yoda). Sommige dj’s richten zich op het creëren van een goede mix van nummers voor de clubdansers of het radiopubliek. Andere DJ’s gebruiken draaitafeltechnieken zoals “scratchen”, waarbij de DJ of draaitablist de draaitafel van de platenspeler manipuleert om nieuwe ritmes en geluiden te creëren. DJ’s moeten een mix van artistieke en technische vaardigheden hebben voor hun beroep, omdat ze zowel de creatieve aspecten van het maken van nieuwe muzikale beats en tracks als de technische aspecten van het gebruik van audioconsoles, professionele audioapparatuur en, in de jaren 2010, moeten begrijpen , Digital Audio Workstations en andere gecomputeriseerde muziekuitrusting. In veel soorten DJ’s, waaronder club-DJ’s en DJ’s met radio / tv, moet een DJ ook charisma hebben en een goede band met het publiek ontwikkelen. Professionele dj’s zijn vaak gespecialiseerd in een specifiek muziekgenre, zoals huismuziek of hiphopmuziek. DJ’s hebben meestal een uitgebreide kennis over de muziek waarin ze zich specialiseren. Veel DJ’s zijn enthousiaste muziekverzamelaars van vintage, zeldzame of obscure nummers en platen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *