James Blake (Musiker)

James Blake (geboren op 26 september 1988 in Deptford, Londen) is een Britse muzikant. Hij maakt elektronische popmuziek als singer-songwriter. In veel van zijn werken gebruikt hij stilistische middelen van dubstep. Hij is ook bekend onder het pseudoniem Harmonimix en medeoprichter van het muzieklabel 1-800 Dinosaur.

Blake is de zoon van de Britse gitarist James Litherland en ging naar de basisschool op Winchmore Hill, waar hij de geavanceerde The Latymer School in Edmonton bezocht. Hij studeerde populaire muziek aan Goldsmiths, University of London, waar hij lessen volgde bij zangeres Katy B.

In juli 2009 verscheen zijn eerste EP-air & paint Thereof. 2010 verscheen nog drie EP’s, het nummer CMYK werd uitgebracht als de eerste single en werd gespeeld in de BBC. Zijn debuutalbum James Blake, uitgebracht op R & S Records in februari 2011, ontving positieve feedback. De NZZ noemde zijn live optreden in april 2011 in Zürich “trendsettend”. Zijn tweede studioalbum, Overgrown, werd uitgebracht in april 2013. Zijn derde studioalbum The Color in Anything werd uitgebracht in 2016. Het is 76 minuten lang, bevat een duet met Bon Iver en werd gedeeltelijk geproduceerd door Rick Rubin. Het is “een prachtige, virtuoze gecomponeerde en gezongen plaat met melodieën die zich mogelijk niet openstellen tijdens de eerste hoorzitting, maar na de tweede en derde keer voor de duurzamere herinnering in het geheugen”, oordeelde Jens Balzer.

** Mercury Music Prize for Overgrown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *