John Benitez

John “Jellybean” Benitez (geboren op 7 november 1957 in New York) is een Amerikaanse drummer, gitarist, songwriter, DJ, remixer en producer Puerto Ricaanse afkomst. Benitez produceerde voor veel verschillende artiesten, bijvoorbeeld. Madonna, Whitney Houston, Michael Jackson en the Pointer Sisters, maar bracht ook albums en singles uit als Jellybean.

Benitez’s moeder verhuisde in de vroege jaren vijftig van Puerto Rico naar de South Bronx in New York. Ze bracht drie kinderen alleen groot, Benitez was haar tweede kind. Hij is geboren in New York, groeide op met de muziek en leerde al vroeg gitaar spelen en drummen. Volgens zijn eigen woorden kreeg hij vanwege zijn initialen de bijnaam Jellybean van zijn zus. Benitez ging naar De Witt Clinton High School en John F. Kennedy High School maar studeerde niet af aan het einde. Toen Benitez in 1975 een appartement in Manhattan kocht, maakte hij ervaringen met disco’s en nachtclubs. Deze toegenomen interesse, en Benitez werkte als DJ in verschillende disco’s. Na enige tijd opende hij zijn eigen Disco Experiment 4. In 1980 ging Benitez naar Bronx Community College, waar hij Marketing en Sales Promoties studeerde. Benitez is nu lokaal bekend geworden als DJ. In 1981 kreeg hij zijn eigen radiostation.

Benitez begon met het produceren van geremixte versies van veel nummers, waaronder Jimmy Spicer’s The Bubble Bunch, Rocker’s Revenges Walking on Sunshine en Planet Rock van Afrika Bambaata. Stephen Bray van de Breakfast Club-groep wilde Benitez betrekken voor een vernieuwde versie. Toen Benitez en Bray elkaar ontmoetten, kwam hij in contact met het toenmalige bandlid Madonna. De relatie van de twee duurde twee jaar; in de aflevering was hij ook betrokken bij de remixversies van Madonna’s gelijknamige debuutalbum in 1983, waaronder Everybody, Borderline en Lucky Star. Bij Holiday trad hij op als producer.

Benitez geproduceerd Whitney Houston’s top tien hit Love Will Save the Day van haar nummer-een album Whitney en nam remixes van artiesten als Hall & Oates, Huey Lewis and the News, George Benson, Shalamar, Jocelyn Brown, Patti Austin, Bobby O, Sheena Easton, Talking Heads, James Ingram, Billy Joel, The Pointer Sisters, Michael Jackson en Paul McCartney. Hij publiceerde ook zijn eigen singles geproduceerd onder zijn naam, waar hij niet zingen. In plaats daarvan, artiesten als Madonna op Sidewalk Talk, The Real Thing (UK # 13, 1987) feat steunde hem. Steven Dante, die vond Who (UK # 10, 1988) met Elisa Fiorillo, Jingo (UK # 13, 1988) en ligt op slechts een Mirage (UK # 13, 1988) feat. Adele Bertei.

Op 19 september 2005 werd Benitez opgenomen in de Dance Music Hall of Fame vanwege zijn artistieke werk als dj en producer.

John Benitez heeft onder meer bijgedragen aan de producties van de soundtracks Back to the Future, Top Gun, Flashdance en Footloose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *