Paul Banks

Paul Banks (geboren op 3 mei 1978 in Clacton-on-Sea), ook bekend als Julian Plenti, is een Anglo-Amerikaanse rockmuzikant en componist. Hij is de leadzanger, tekstschrijver, componist en gitarist van de Amerikaanse postpunkband Interpol. Daarnaast realiseert hij zijn eigen muzikale solo-projecten zoals Julian Plenti, Paul Banks en hip-hop DJ-fan-types.

Paul Banks werd geboren op 3 mei 1978 in Clacton-on-Sea in het Engelse graafschap Essex. In 1981 verhuisde het gezin naar Bloomfield Hills in Michigan. Een paar jaar later verhuisde het gezin opnieuw naar Europa. Paul Banks volgde de Amerikaanse school in Madrid en is sindsdien vloeiend in het Spaans. Als Julian Plenti wijdde hij dit deel van zijn leven later aan het lied van Madrid. Hij studeerde in 1993 af in Mexico-Stad. Hier werd hij actief geïnteresseerd in muziek en kocht hij zijn eerste gitaar, een Gibson Les Paul. Na het voltooien van de middelbare school, begon hij Engels te studeren en vergelijkende literatuur te studeren aan de New York University. Tijdens zijn studie ontmoette hij de gitarist Daniel Kessler, die hem in 1997 naar Interpol bracht. Na zijn afstuderen werkte hij als freelance journalist voor verschillende tijdschriften, waaronder Gotham Magazine, en werkte hij in een café. Daarnaast wijdde hij zich intensief aan de muziek. Geïnspireerd door de grungemuziek van Nirvana, begon hij zijn eigen composities. Als muzikale rolmodellen gaven Banks Jane’s Addiction en Frank Black of The Pixies, waarvan hij ook het nummer Into the White behandelde in zijn latere solo-project Julian Plenti. in een televisie-interview over zijn muzikale invloeden aangepakt, zei Banks: De vaak opgemerkt door de pers gelijkenis van zijn melancholie bariton stem met de vocale stijl van Ian Curtis van Joy Division zelf kan niet Banken beweert te begrijpen. In tegenstelling tot de muziek componeert hij zichzelf, Banks is al sinds zijn tienerjaren geïnteresseerd in hiphop en verscheen af ​​en toe als een DJ-fan. Zelfs in zijn solo-muzikale projecten wijdt hij zich soms aan deze muziekstijl.

Op voorstel van Daniel Kessler heeft de Banks ontmoette tijdens zijn studie in Parijs, ging hij na enige overweging 1997-1998 als tekstschrijver en gitarist in de New Yorkse band Interpol één. Zijn karakteristieke stem heeft het geluid van de band sterk beïnvloed. Samen met Interpol nam Paul Banks vijf studiealbums op. In aanvulling op de teksten werkte hij ook vaak op het artwork en de concepten van live optredens en besluitvaardig bedacht met een elegante jurk code op basis van de ingetogen totale uitstraling van de band.

Sinds 1996 is Paul Banks begon zijn eigen songs schrijven onder het pseudoniem Julian Plenti hij sporadisch tussen 1998 en 2003 in kleine bars en clubs in Manhattan, zoals de Tobacco Road, The Knitting Factory, de woonkamer en ” Pete’s Candy Store ” gespeeld. Zijn eerste solo-muzikale project Paul Banks uitgebracht onder het pseudoniem Julian Plenti op 4 augustus 2009 met het album Julian Plenti … is Skyscraper. Julian Plenti was het pseudoniem van de bank uit de tijd voordat hij succesvol werd met Interpol. Het soloalbum, uitgebracht door Matador Records, het label van zijn band Interpol. Het werd opgenomen en gemixt in de Seaside Lounge en Tarquin Studios. Paul Banks produceerde het album dat hij zelf had gecomponeerd en nam ook het artwork van de plaat over. Muzikaal, was die van Glenn Wit en Alex Weiss (saxofoon), Jessica Pavone (altviool en viool), yoed Nir (cello), Dmitry Ishenko (bas), Mike Stroud (gitaar) en Charles barsten, Sam Fogarino en Striker Manley (drums) ondersteund. Het lied Games voor Days een video waarin de zanger van Metric Emily Haines is betrokken bij een van de hoofdrollen werd gepubliceerd in 2009. In de muzikale omwenteling Interpol na het vertrek van de oude bassist Carlos Dengler Banken, gepubliceerd in juni 2012, de solo EP Julian Plenti Lives …. In aanvulling op hun eigen songs, keerde hij terug naar de oudere songs die de late Frank Sinatra, Harold Faltermeyer en Hip-Hop J Dilla werd gecomponeerd en herschikt. Deze EP is ook uitgebracht door Matador Records. Ze werd opgenomen in Electric Lady en Tarquin Studios en beheerste haar op Sterling Sound. Kort voor de release van LP Banks op 23 oktober 2012, kondigde Paul Banks aan dat het zijn pseudoniem Julian Plenti in de steek liet.

Eerder in zijn carrière, tijdens de opnames van de Interpol platen Zet de Bright Lights en Antics speelde Paul Banks voornamelijk gitaar merk Gibson Les Paul Custom, die hij later Bewonder je een aantal nummers te spelen, zoals Mammoth van de plaat Our Love to gebruikt. Sinds die tijd speelde hij gitaar populaire merken Fender Jaguar en Gibson Flying V. Voor individuele nummers zoals Not Even Jail en voor zijn soloproject Julian Plenti hij gebruikte een Gibson ES-135 Momenteel gebruikt hij – vooral tijdens concerttours – voornamelijk een Fender Stratocaster of de beproefde Gibson Les Paul Custom. Hij gebruikt ook Fender gitaarversterkers, geeft de voorkeur aan Fender Pro Reverb.

Sinds het voorjaar van 2008 is Paul Banks betrokken geweest bij het Deense model Helena Christensen. Daarvoor was hij tot 2007 een oude vriend van de New Yorkse modefotograaf Abbey Drucker en artistiek betrokken bij het artwork van Interpol’s beurt aan de Bright Lights. Als zijn favoriete hobby is Banks naast het muzieksurfen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *